Uncategorized

Kalandozás a Csodák földjén – avagy gyerekekkel a Nemzeti Múzeum állandó kiállításain

“Jó ez az ötgyerekes élet”, –  mondtuk 3 hete egyik nap, mikor épp valamivel többet aludtunk és egy hangyányit vidámabbnak láttuk az életet a zombiüzemmódban. “Csak betegek ne legyünk, mert ha kettőnk közül az egyik felnőtt kiesik, az a másiknak hatalmas szívás!” – állapítottuk meg.
Másnap a Férjem betegen jött haza a munkából.
Nyolc napig tartott, az influenza ráment a tüdejére, de “csak” hörgőgyulladása lett. Két nap nyugi után – ekkor felköszöntöttük gyorsan egy hét késéssel a kétévest – lerobbantam én. Igaz, én “csak” 4 napig ültem a vécén…
Mindezek előtt gyermekágyas voltam, azelőtt meg szárazföldön vergődő bálna. Nem nehéz tehát kiszámolni, hogy hetek óta nem voltam sehol. Teljesen kiéhezve bárminemű kulturális programra – de továbbra is irtózva a tömegtől – arra gondoltunk, ezen a hétvégén eljött az idő: MOZDULJUNK KI!

Az ám, de hová vigyünk egy csecsemőt, egy kétévest, egy hatéves óvodást, egy nyolc- és egy tízéves kisiskolást, ami a szülőknek sem agyhalál (= játszóház), és őket is leköti? Ahol nem fagyunk meg februárban órákon keresztül és tudok szoptatni (= téli kirándulás kilőve)? Ami nincs túl messze az otthonunktól, de van ott elég szabad hely, hogy elfáradjon a kétéves is (= pici zárt helyek szóba sem jöhetnek)? Valamelyik nagy múzeum lesz a megoldás… de melyik?

Megnéztük a törvény szerinti ingyenes napot tartó múzeumok listáját, és ennek segítségével már könnyebb volt dönteni (az Iparművészeti, a Szépművészeti, a Közlekedési és a Néprajzi eleve kiestek, hiszen felújítás miatt zárva vannak). Nemzeti Múzeum minden hónap harmadik szombatján ingyenes… nézzük a honlapját… családi programok: Felfedező hátizsák! Megvan a programunk!


A képek mobiltelefonnal készültek, félhomályos termekben, ennek megfelelő minőségűek.

Indulás!
Több külföldi múzeumban tapasztaltam, hogy a gyerekeket nagy szeretettel és különleges lehetőségekkel várják. Ez hazánkban sokáig nem volt így – sajnos. Az idők szele azonban hozzánk is elhozta azokat az újításokat, amelyek segítségével már a családok is élményszerűen járhatják végig egy-egy múzeum állandó kiállítását.A Felfedező hátizsákot a pénztárnál kell kifizetni,
a ruhatárban lehet átvenni. Pluszgyerekeknek
extra fejlámpát tudnak adni. 🙂
A Magyar Nemzeti Múzeum múzeumpedagógusai két olyan programot gondoltak ki, amelyek segítik a szülőket, lekötik a gyerekeket. Mi kikértük mindkét hátizsák típust, és mivel mindkettőben kétféle feladatsor van (egy az óvodásoknak és egy a kisiskolásoknak), megismertük mind a négy lehetőséget.Feltankolás a büfében. Közben megismerkedünk az első feladatsorral.
Egy büfében elfogyasztott tízórai után (nem szóltak ránk, hogy a sajátunkat esszük, sőt még szoptatni is tudtam), nekiveselkedtünk, először a Régészeti Kiállításnak. Az őskortól a rómaiakig  vezetett minket ez a tárlat, nagyon sok érdekes és lenyűgöző régészeti lelettel. A gyerekek számára a feladatok, a megtalálni, megtapogatni, lerajzolni való dolgok abszolút élményszerűen hatottak, és gond nélkül jöttek végig a termeken. Nagy lelkesedéssel oldották meg a feladatokat és örömmel nyugtázták, hogy a legtöbb kihívás nem fog ki rajtuk – ha segítséggel is, de mindent megtaláltak, megoldottak. 

Ismerkedés az Őskőkor teremmel.

Tapogatnivaló pattintott eszközök.

Külön jópont a program kitalálóinak a hátizsák tartalma: a hazavihető füzet és apróságok mellett ott lapul a zsákban a kölcsön nagyító, a fejlámpa, a tolltartó, az iránytű. Elengedhetetlen kellékek ezek ahhoz, hogy a kis felfedezők komolyan vegyék magukat! 


Feladatmegoldás egy bronkori sírlelet felett.

A kicsi is talált érdekességeket – mozgóképek, rámpák,
puffok formájában.

A feladatokat nem szeretném lelőni, no meg sok képet sem tudtunk készíteni, hiszen a srácok igényelték a segítséget, velük voltunk elfoglalva. Az üres pillanatokban pedig próbáltuk mi is megismerni a tárlatot.

Megyünk az emeletre az újkori kiállítás felé.
Az épület önmagában is egy csoda…

Mária Terézia korabeli pénzek vizsgálata nagyítóval,
kiegészítős feladattal.


Gyakorlati tudnivalók:

– A múzeum akadálymentessége nem 100%-os. Hiába van lift, a lifthez is lépcsőn kell eljutni. Ez babakocsival nehézkessé teszi a közlekedést – inkább cipekedtünk.

– A hátizsákot természetesen vissza kell adni, de vannak olyan részei, amit haza lehet hozni. A füzet is a tiétek marad. A hátizsákot úgy tudjátok kikérni, hogy a ruhatárban ki kell tölteni egy nyilatkozatot és ott kell hagyni egy személyi okmányt. Mindez néhány percet vesz igénybe.

–  A büfében kávézni, tízóraizni tudtok, de ebédre ne számítsatok.

– A belvárosban szombat délelőtt mi ingyenesen tudtunk parkolni. Viszont szabad helyet találni művészet! Könnyen parkolni a Pollack Garázsban lehet, ez viszont fizetős hétvégén is. Cserébe közel van, a múzeum mögött közvetlenül.

– Egy családnak egy alkalommal inkább egyetlen kiállítás bejárását javaslom. A második, újkori kiállítást már csak a két nagyfiúval jártam végig, gyorsított tempóban. Ezt eleve inkább nagyobbacskáknak ajánlom. Bármilyen meglepő, a régészeti leletek nagyon érdekesek voltak a kisebbek számára is. 

– A múzeumban születésnapi bulit is lehet tartani.

Kategóriák:Uncategorized

1 reply »

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s