Uncategorized

Medves-vidéki tél 4. rész: Salgóbánya

Salgóbányára most már nem csak a vár miatt fogtok elmenni – innen lehet leggyorsabban megközelíteni Salgó Várát, ahonnan szép időben pazar a kilátás. Pályázati pénzből felújítottak a településen egy gyönyörű épületet, ami a Geocsodák Háza nevet kapta, és arra rendeltetett, hogy bemutassa a környék méltán híres geológiai látnivalóit. S mivel Zenthe Ferenc, kedves Taki bácsink Salgóbányán született, kapott a házban egy szép emlékszobát, ami szintén látványosság számba megy. Salgóbányán tehát most már legalább két dolog miatt kell megállni! Képes beszámoló következik, a Geocsodák Házáról a poszt végén találtok néhány gondolatot.

Az egyetlen értékelhető kép a Várról –
hatalmas volt a köd.

Salgó Vára


Salgóbánya érdekes módon a közeli nagyváros, Salgótarján egy része. Itt minden közeli település Salgótarjánhoz csatolva tengette mindennapjait sok éven át, de volt, aki önállósodni tudott/akart, volt aki nem. Salgóbánya ez utóbbiak közé tartozik. Télen jártunk itt, ráadásul a karácsony előtti, turistákban szegény időszakban, de valahogy még ehhez képest is szokatlanul kihaltnak tűnt a település. Embert alig láttunk az utcán – az egész falu néhány utca – rajtunk kívül más idegen talán egész nap nem keveredett arra. 

A parkolóból az Ifjúsági Tábor melletti úton kell elindulni a vár felé –
ez a látvány fogadott.

Tanösvény táblák a vár felé.

A zúzmarazuhany az egyik legviccesebb téli móka!
A tanösvénytáblák egyike.
Kísérteties kilátás.

Néhány száz méterre a vártól találjátok a Boszorkánykő nevű geológiai képződményt. Elsétáltunk arra, de nem álltunk ki rá, nem gondoltuk biztonságosnak a műveletet gyerekekkel.

A Geocsodák Házának szép épülete így néz ki a parkoló felől (sajnos a látványosabb túloldalról elfelejtettünk fotózni):

Ezt látod, mikor belépsz.
Megkezdődött a vezetés…
Egy magángyűjtemény része…

Sokat érő kincs!

Zenthe Ferenc emlékszoba
Néhány benyomás az élményeinkről:

– Alapvetően nem kisgyerekes program és sajnos a vezetőnk sem tett semmit annak érdekében, hogy a gyerekek számára élvezhető legyen a geológiai képződményekről szóló előadás. Bár a videók színesítették a szóbeli érdekességeket, de a gyerekeknek ez nem volt elég… Jó lenne kézzel fogható anyagokat a kezükbe adni, olyan szakképzett vezetővel, aki ért a gyerekek nyelvén és nem úgy éli meg, hogy a család kisebb tagjai zavarják őt a tudományos előadásban… 😦 Mi felnőttek élveztük a sok információt magunkba szippantani, de fontos megemlítenem, hogy mindig, amikor gyerekekkel vagyunk, CSALÁD-ként vagyunk jelen, és kifejezetten bántó, ha semmibe veszik, sőt, zavarónak tartják porontyaink jelenlétét. Csendesen megjegyzem, hogy büszke vagyok rájuk, mert ennek ellenére sem “hoztak szégyent a fejünkre”, és képesek voltak csendben viselkedni.

– Az egyetlen jelenlegi komolyabb kiállító tér egy képernyőkkel teli szoba, ahol – bár mintha adná magát a sok kézre eső érintőképernyő – nem igazán lehetett hozzányúlni semmihez. Ezen kicsit csodálkoztunk.

– A néhány kődarab, ami ki van állítva a folyosón, magángyűjtemény része, igazi ritkaságok, hozzájuk érni nem szabad…

– Mint megtudtuk, a Zenthe emlékanyag kikerül majd ebből a szobából, ahová további interaktív elemeket terveznek, de megmarad: a színház/konferencia részben lesz kiállítva. A Geocsodák Háza jövőre talán új elemekkel színesedik. Őszintén remélem, hogy gondolnak a gyerekekre és a családokra, mikor fejlesztik az épület látványosságait!


Kategóriák:Uncategorized

Tagged as: , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s