Uncategorized

Pécs-környéki nyaralás 9. rész: Cella Septichora

Kulturális gyöngyszemek és Világörökség


Lehet unalmas köveknek, kötelezően megtekintendő látnivalónak gondolni, de lehet ámulattal szemlélendő csodaként is tekinteni a sok pénzből feltárt és rendbehozott régészeti leletet, ami megérdemelte, hogy az UNESCO Világörökségi listába is bekerüljön. Én az utóbbi csoportba tartozom, mindig eláll a lélegzetem, ha az idő e mélységébe belegondolok. 


Az 1600 évvel ezelőtt épült sírkamrák első példányát már a 18. század végén megtalálták, azóta újabb és újabb leletek kerülnek elő. 2004-ben hatalmas, 1,5 milliárdos pályázati összeget kapott a világörökségi helyszín, hogy feltárják és bemutathatóvá tegyék a már ismert, de még nem látogatható sírkamrákat. A Cella Septichora nevet viselő Látogatóközpont nem csak a hét sírkamrás főépítményt
 – amelyről a nevét kapta – hanem a többi, közelben található, egyszemélyes sírkamrákat is bemutatja.

Fontos, hogy ez a hely nem nevezhető akadálymentesnek! Sok a lépcső, szűkek a folyosók az egyes helyszíneken. Van olyan része az épületegyüttesnek, amely gond nélkül megközelíthető akadálymentesen, de a legtöbb sírkamra csak lépcsők megmászásával látogatható. Mi kint hagytuk a babakocsit a pénztárnál és háti hordozóba tettük Legkisebb Barangolót.

A Cella Septichora hét apszisos sírkamrája így néz ki most:És így nézhetett ki valamikor:

Az üvegplafon felülről is megtekinthető, a Székesegyház plébániaépületének háta mögött. 

Így néz ki felülről az üvegplafon. Kép forrása: vilagoroksegpecs.hu 

A sírkamrák egy része már a Látogatóközpont megnyitása előtt látogatható volt, pl. a korsós:

De akkoriban még nem állt rendelkezésre mindenféle interaktív látványelem hozzá, mint most:

Ez a kis animációs film nagyon lekötötte a srácaimat, újra és újra megnézték.

A Kulturális Főváros és a Világörökség címmel együtt új távlatok nyíltak meg a sírkamrák területén! Feltártak és bemutattak több “új”, eddig nem ismert, vagy a látogatók elől elzárt sírkamrát.

A Látogatóközpont területén nagyon jól elosztott, befogadható mennyiségű információt kaptunk. Az anyagok egy része képes-hangos formában a gyerekek számára is élvezhető volt.

A legépebben fennmaradt Péter-Pál sírkamra magyarázó tablója.

Nekem egyértelműen a Péter-Pál sírkamra gyönyörű freskói tetszettek a legjobban. Micsoda képi világ! Micsoda szimbólumrendszer! Micsoda bibliaismeret! Mekkora munka, és mennyi szeretet egy ember sírjáért! Hosszasan ácsorogtam volna még ott, de a gyerekek a szűk “cellában” nehezen bírták türelemmel – megértettem.

Interaktivitás mindenhol!

Természetesen múzeumpedagógiára is felkészültek…

… és a kisebbekre is gondoltak.

A látogatóközpont recepcióján az emléktárgyakon kívül tudtok vásárolni akár szakirodalmat – hiszen egy ilyen helyen van miről olvasni a bemutatott csodákon kívül is. Érdemes tehát alaposan körülnézni! A vendégkönyvben meg keressetek meg minket:

Rajztudásomról sokat elárul ez a kép. 🙂

Érdemes látogatás előtt alaposan átolvasni a pécsi világörökség saját honlapját, mert rengeteg érdekességet tudhattok meg. Jó úgy látni egy-egy helyszínt, hogy van róla valami előismeretetek (a gyerekek miatt ez különösen előnyös lehet – magyarázni, hozzátenni ezt-azt a látnivalóhoz). 

Kategóriák:Uncategorized

Tagged as: ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s