éttermek

Az Őrség ősszel – Őriszentpéter, a központ

Termelői piac Őriszentpéteren
A település, amely maga is szerekből áll, joggal nevezheti magát az Őrség központjának: öt irányba lehet a kisvárosból elindulni. A város központját adó Városszeren sétatávolságra megtalál mindent az átutazó, ami fontos lehet: rendelőket, postát, vásárlási lehetőséget, templomot, focipályát, játszóteret, parkot, éttermeket, fagyizót. Sőt, szombatonként délelőtt termelői piac üzemel a focipálya mellett, ebbe sikerült is belefutnunk.
De kezdjem az elején, talán a legfontosabbal. Őriszentpéter Templomszeren, közvetlenül a közút mellett találjuk a Szent Péternek szentelt, 13. századi erődített román stílusú templomot. Nem lehet e gyönyörű műemlék mellett szó nélkül elmenni! Érdemes körbejárni, ha lehet bemenni, s elidőzni az ódon falak előtt és között. Itt a közelben van egy geoláda, ajánlom felkeresését, gyerekeinknek mindig nagy élmény a kincskeresés, és így a templomlátogatást is izgalmasabbá tehetjük a számukra.


Innen, az Árpád-kori templomtól szinte egy kőhajításnyira található Őriszentpéteren az Őrségi Nemzeti Park Harmatfű Oktatóközpontja. Ez amolyan “bázisa” a környékbeli szabadtéri helyszíneknek: ide húzódnak vissza télvíz idején, a csökkentett nyitvatartási időben a nemzeti park dolgozói. Körben a Rezgőnyár tanösvény vezet, mindössze 300-400 m hosszan, ez a táv még totyogóknak is könnyen végigjárható.
Kisgyerekes családoknak nagyon fontos tudni, hogy a környék legjobb játszótere a focipálya mellett található (Városszeren, a református templom közelében)! Két éve még drótkötélpálya is üzemelt a játszón. Idén újra erre “izzítottuk” a gyerekeket, de a drótkötélpálya – pont, amit a legjobban vártak – sajnos le volt szerelve. Ettől függetlenül nagyon szép, gondozott játszótér van a központban. 
Innen szép parkba jutunk egy hidacskán át, ahol nagyokat lehet sétálni az árnyas fák alatt. 

Szuper játszótér Városszeren, a református templom mögött!

2013-as kép, idén ott jártunkkor a drótkötélpálya nem üzemelt. 😦 

A játszó és a focipálya között tartják minden szombat délelőtt a környék termelői piacát. Vettünk sajtot, pogácsát, és más finomságokat. Érdemes ilyenkor kijönni, és beszippantani a hely hangulatát!Sokáig a környék szinte egyetlen jelentőségteljes étterme volt a Kovácsszeren található Bognár Étterem, ahová szombati napon kaptunk meghívást ebédre. Kellemes időnk volt, a kerthelyiségben ücsörögtünk. Bár mi voltunk dél körül az első vendégek, egy órán belül benépesült a terasz, sőt, egy nagyhangú szlovén biciklis csapat egy hatalmas asztalt elfoglalt odabent. Ez egy harmadosztályú étterem, ami mind az árakban, mind az ételekben megnyilvánul. Kétség kívül még mindig a környék egyik legismertebb és legfontosabb vendéglátóegysége.
Aki az őrségi újításokra vágyik, látogasson el a Pajta Bisztróba. Séfjéről: “Szenvedélyességével, merészségével számos törzsvendéget hódított már meg, a Gault&Millau 2015-ös kalauza 12 ponttal jutalmazta.”Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s