félnapos program

Hétpróbás vitézek a Mesemúzeumban

Mi voltunk az egyik család, amely a tavalyi megnyitáskor ott tolongott a Mesemúzeum bejáratánál, és próbált bejutni a Marék Veronika nevével fémjelzett felolvasó délelőttre.  Bár korábban odaértünk, mint a meghirdetett időpont, mégsem sikerült jegyet kapnunk, nagyon csalódottan mentünk haza. Akkor talán mi felnőttek szomorúbbak voltunk a gyerekeknél. Az érzelmi emlék elő is hívta kisfiamból a „Mi már jártunk itt egyszer!” felkiáltást, amikor a múzeum kapuja felé közeledtünk a minap.

Hangulat

Sikerült megállnunk a múzeum előtti kis téren, és örömmel állapítottuk meg, hogy szombat lévén nem kell fizetni a parkolásért. Az is nagyon tetszett mindannyiunknak, hogy a Mesemúzeum bejárata „Elek apó kútjára” néz, mely azon a kis téren van (valójában Fátyol utca), ahol megálltunk a kocsival. Milyen nagyszerű találkozás ez: a Benedek Elekről elnevezett kút a Mesemúzeumot nézi, és fordítva!

A Múzeum egy tipikus Fő utcai épületben kapott helyet. Bár az épület nagy, a múzeum mégis picike, és erre csak akkor döbbentünk rá, amikor alig egy órával a megérkezésünk után már kint is voltunk ismét a szabad levegőn. Ám ez nem jelenti azt, hogy élményeink ezáltal kevesebbek lettek volna. Sőt. Mivel a gyerekeknek nem volt idejük megunni, azaz nem volt idejük nyűgösnek lenni sem, nagyszerű órácskát töltöttünk odabent, a mindössze öt helyiségből álló kis múzeumban.
Már a bejáratnál is minden a mesékről szól. Diafilmek fóliáival díszítették az üvegajtókat. A kis macskakövek fényesre csiszolva igazi meseútnak mutatják a bejárati kapualjat.

A kapualj

Nincs ruhatár, mindenki a kirakott fogasra akaszthatja holmijait. A pénztár is egy ici-pici pult, mely mögött egy kedves fiatal lány áll. A jegy megváltása után kaptunk egy papírt és egy ceruzát. A papíron a múzeum belső térképe látható, amin bemutatják a hét próbát. Ezt a hét próbát kell kiállnia mindenkinek, aki belép a múzeum titkos világába. Mivel önmagában a hét próba is nagy élmény, nem árulhatok el részleteket, hogy Nektek is az legyen! És tényleg ne számítsatok nagy terekre, nagy feladatokra! Bármelyiket teljesíti  egy óvodás is, sőt, ők lelik legnagyobb örömüket ebben a játékban.

Ebben a múzeumban MINDEN PICI. De a helynek éppen ez a bája…
A hét próba kiállása után Mesemúzeumos Pecsétet kaptunk, és a papírt hazahozhattuk magunknak emlékbe.
Amiről viszont beszélhetek, az az előtér, ahol szintén nagyszerű dolgokra leltünk. Ez az a fogadóhelyiség, ahol a pénztár és a fogas is helyet kapott. Vannak itt kis székecskék (háttámlájuk egy-egy mese illusztrációja), kis asztalkák, valamint három „üreg”: az egyikben babzsákba fekve nagyszerű színészek adaptációjában mesét hallgathat a gyermek, a másikban a szülő ölébe kuporodva vagy egyedül könyveket lapozgathat (a mai nemzetközi és hazai meseirodalom krémje van összeválogatva), a harmadikban pedig egy asztalkán eljátszhat egy történetet, amelyet valós időben megtekinthet a monitoron, egy felakasztott kis kamera segítségével.

Onnan szól a mese!

 

Kucorodó
Kiscsoportos foglalkozásokra is alkalmas ez az előtér. Az emelt pódiumon álló szürke szekrények nem csak tárolásra valók. Kiváló kihelyezett olvasás vagy irodalom órát tarthat az erre nyitott pedagógus a szekrényeken található mágneses feladatok segítségével. Tulajdonságok párba állítása, ellentétek megtalálása, besorolások, stb. Már olvasó gyerekeknek akár komplett tanórát, óvodásokkal egy maximum tízperces kis foglalkozást lehet itt tartani.
Mágneses feliratok, aranyos székecskék: minden adott egy alternatív foglalkozás megtartásához
A falakon híres magyar írók fotói sorakoznak érdekes, kihúzhatós fakeretben. Mögötte egy-egy meglepetés az író személyes relikviái közül, kéziratok, érdekességek.
 
Kifele jövet megfigyelhettük, hogy odabent a „mesevilágban” rendetlenkedő gyerekek szülei kint ücsörögtek, és csodálkoztak, hogy a gyerekek miért nem érzik jól magukat odabent és miért rosszalkodnak. Ez nem egy játszóház, ahová az ember berakja a gyerekét, és ő egészen biztosan jól érzi magát. A feladatokat közösen kell megoldani, és feljegyezni. Így a Mesemúzeumban töltött idő is minőségi idővé válik.
Számunkra ez a mini csoda éppen megfelelő kikapcsolódást nyújtott egy álmos és rettenetesen hideg októberi délelőttön, amelyen nem szívesen vágtunk volna neki egy erdei kirándulásnak. És így ebédre haza is értünk.
Slusszpoén
———————————————————-
Ajánlom a Mesemúzeumot:
  • mesekedvelő felnőtteknek
  • kisgyerekes családoknak (ideális kor: 4-10 év, ők azok, akik még el tudnak varázsolódni)
  • nagyszülőknek, rokonoknak, akik igényes helyre szeretnék vinni unokáikat
  • óvodapedagógusoknak és tanítóknak. (A mesevilág kapacitása termenként szerintem maximum 10 gyerek.)
Figyelem! Nyáron a múzeum viszonylag hosszan zárva tart! Hétköznapokon pedig előre bejelentett csoportokat fogadnak, ha ilyenkor mennénk, érdemes előtte odatelefonálni. Az aktuális hétvégi programokat pedig a honlapon lehet figyelemmel követni. Menjetek oda nyitásra, és élvezzétek az üres kiállítóterek előnyét!

4 replies »

  1. Kedves Orsi! A Bosis listára küldött mail-ből tudam meg, h van ez a blogod. Szeretnék gratulálni, nekem nagyon tetszik!!! 🙂 Rendszeres olvasó leszek. Üdvözlettel: Tamás Annamária

    Kedvelés

  2. Kedves Orsi! A Bosis listára küldött mail-ből tudam meg, h van ez a blogod. Szeretnék gratulálni, nekem nagyon tetszik!!! 🙂 Rendszeres olvasó leszek. Üdvözlettel: Tamás Annamária

    Kedvelés

Hozzászólás